Acil Servis
Çoğu hastanenin acil departmanları günde 24 saat çalışmaktadır, ancak personel seviyeleri hasta hacmini yansıtmak amacıyla değiştirilebilir. Acil tıbbın en şaşırtıcı yönlerinden biri, günlük olarak gelen çok çeşitli koşullardır. Tıpta başka hiçbir uzmanlık, acil servis hekiminin tipik bir hafta içinde gördüğü çeşitli koşulları görmemektedir.
Teknik Servis Verdiğimiz Ürünler
İnsanları acil servise getiren koşullardan bazıları şunlardır;
Araba kazalarıSpor yaralanmaları
Kırık kemikler ve kaza ve düşmelerden kaynaklanan kesikler
Yanıklar
Kontrolsüz kanama
Kalp krizi, göğüs ağrısı
Nefes almada zorluk, astım atakları, zatürree
Kollarda veya bacaklarda felç, fonksiyon kaybı ve / veya uyuşma
Görme kaybı, işitme kaybı
Bilinçsizlik
Karışıklık, bilinç seviyesinin değişmesi, bayılma
İntihar veya cinayet düşünceleri
Aşırı Dozlar
Şiddetli karın ağrısı, sürekli kusma
Gıda zehirlenmesi
Kusma, öksürme, idrar yapma veya bağırsak hareketlerinde kan
Böcek ısırıkları, yiyecekler veya ilaçlardan kaynaklanan ciddi alerjik reaksiyonlar
Hastalıklardan kaynaklanan komplikasyonlar, yüksek ateş
Acil Servis Bölümleri
Acil Servise geldiğinizde ilk durağınız triyajdır. Burası, her hastanın durumunun, tipik olarak bir hemşire tarafından üç genel kategoriye önceliklendirildiği yerdir.
Kategoriler;
Hemen hayatı tehdit eden / Kırmızı renk kodu ile tanımlanır.
Acil, ancak hemen hayatı tehdit etmeyen / Sarı renk kodu ile tanımlanır
Daha az acil / Yeşil renk kodu ile tanımlanır
Triyajdan sonra, bir sonraki durak kayıttır. Burada hayati istatistiklerinizi alırlar. Ayrıca sigorta bilgilerinizin, tıbbi geçmişinizin, laboratuvar testlerinizin, röntgenlerinizin vb. her zaman başvurulabilecek tek bir grafikte yer aldığı tıbbi bir kayıt geliştirmek için gereklidir. Hastanın durumu hayatı tehdit ediyorsa veya hasta ambulansla gelirse, bu adım daha sonra yatak başında tamamlanabilir.
Bazı acil servisler hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için ayrı alanlara ayrılmıştır. Bu ayrı alanlar; pediatrik, göğüs, küçük yaralanmalar ve hastalıklar, travma merkezi (genellikle ağır yaralanan hastalar için) ve bir gözlem ünitesi (hastaneye yatmayı gerektirmeyen ancak uzun süreli tedavi veya birçok teşhis testi gerektirir) gibi çeşitlendirilebilir.
Hakkınızda daha ayrıntılı bilgi edinmek için bir acil servis hemşiresi tarafından kontrol edilirsiniz. Hemşire görevlerini bitirdiğinde, bir sonraki ziyaretçi acil tıp doktorudur. Mevcut hastalığınız, geçmiş tıbbi problemleriniz, aile geçmişiniz, sosyal geçmişiniz ve tüm vücut sistemlerinizin tam bir incelemesi hakkında daha ayrıntılı bir tıbbi geçmişe sahiptir. Daha sonra semptomlarınızın olası nedenlerinin bir listesini formüle eder. Bu listeye ayırıcı tanı denir. En olası tanı daha sonra hastanın semptomları ve fizik muayene ile belirlenir. Bunlar tanıyı belirlemek için yeterli değilse, tanı testleri gereklidir.
Durumunuzun daha iyi anlaşılabilmesi için gerekecek kan testleri ve idrar tahlili gibi işlemler için örnek alma işlemleri yapılır. Radyolojik tanı incelemeleri için yönlendirmeler yapılır.
Acil hekim elde edebileceği tüm bilgilere sahip olduğunda, ayırıcı tanısından en olası tanıyı belirler. Alternatif olarak karar vermek için yeterli bilgiye sahip olmadığına ve daha fazla test gerektirebileceğine karar verebilir. Bu noktada, durumda uygun uzman doktorla konuşur. Uzman sizi görmeye gelir ve laboratuvar verilerinizin ayrıntılı bir geçmişini, fizik muayenesini ve incelemesini yapar. Belirtilerinizi inceler, riskler ve faydalar dahil olmak üzere prosedürü açıklar.
Hastanın özel tıbbi durumuna bağlı olarak, doktorlar hastayı hastaneye kabul edecek, hastayı taburcu edecek veya hastayı daha uygun bir tıbbi tesise aktaracaktır.
Taburcu olursanız, ilaçlarınızı ve diğer tedavilerinizi açıklayan taburcu talimatlarını alacaksınız. İlaçlar reçete edilirse, bölgenizde belirli bir zamanda açık eczane yoksa bir başlangıç dozu alabilirsiniz. Durumunuz devam ederse veya kötüleşirse de takip bakımı için yönlendirileceksiniz.
Durumunuz başka bir kurumda daha iyi tedavi edilirse transfer edilmeniz gerekebilir. Durumunuz veya zihinsel durumunuz izin veriyorsa, bir onay formu imzalamanız gerekebilir.
Acil Servis
Teknik Servis Verdiğimiz Ürünler
DELTA TRADE COMPANY SERVICE’nin teknik servis stratejisi, orijinal yedek parçalar ile ve doğrudan üreticilerden eğitim almış mühendis ve teknikerler tarafından servis hizmetinin uygulanmasına dayanmaktadır.
Esnek marka yaklaşımımız, marka seçiminde nötr olduğumuz için bizi pazarda eşsiz kılmaktadır.
DELTA TRADE COMPANY SERVICE cihazların marka ve modelinden bağımsız olarak teknik destek sağlar.
HASTA YATAĞI
Hasta yatağı, bir hastalık nedeniyle yatakta çok fazla zaman geçirebilen veya yatağa bağımlı kalmak zorunda kalan kişilerin, tedavi sürecinde hastanın konformize edilmesi; rahat hareket etmesini sağlaması, bakıcının veya sağlık görevlisinin işlem yaparken kolay ve rahat hareket etmesini sağlaması için farklı model ve türde imal edilen; yan korkulukları sayesinde hastanın güvenini sağlayan medikal ve sağlık ürünüdür.
CİHAZA VERİLEN HİZMET – CİHAZDA NELER YAPIYORUZ
o Montaj ve de montaj hizmetleri,
o Kullanıcı ve biyomedikal personele yönelik eğitim hizmetleri,
o Garanti içi Periyodik koruyucu bakım (PKB) hizmetleri,
o Garanti dışı Periyodik koruyucu bakım(PKB) hizmetleri,
o Bakım kiti, yedek parça, aksesuar temini ve değişimi,
o Tekerlekler, elektronik, mekanik arıza onarımları,
o Parça değişimi ve ya onarım sonrası cihazın çalıışma fonksiyonlsrının kontrol edilmesi
HANGİ PARCALAR DEĞİŞİYOR
Üretici talimatları doğrultusunda belirlenmiş olan belli bir çalışma süresinden sonra değiştirilmesi gereken batarya ile arızalanması durumunda onarım imkânı olmayan mekanik parçalar, elektrik altyapıları, elektronik kartlar, kumandalar keypadler ve kontrol modülleri firmamız tarafından garantili olarak değiştirilmektedir.
BAKIM ARALIĞI NE SIKLIKLA OLMALI
Hasta yataklarında yılda bir kez bakım önerilmektedir.
Hasta başı monitör nedir?
• Hastanın yaşamsal faaliyetlerinin takibinin yapılabilmesi için, temel de ecg (kalp akım grafiği),spo2(kan oksijen doygunluğu) , nıbp (non-ınvasive) kan basıncı , ıbp (ınvasive) kan basıncı, sıcaklık gibi parametrelerin takibinde kullanılan cihazdır.
Hasta başı monitörün bakım sıklığı nedir ?
• Hasta başı monitörlerinin günlük ve yıllık genel bakımı yapılmaktadır, bu periyodik bakım da , cihazın genel temizliği , parametrelerin genel kontrolleri yapılır,
Hasta başı monitöründe değişen parçalar nelerdir hangi hizmetler verilir ?
• Hasta başı monitörleri bir çok farklı takım aksesuardan oluşmaktadır, bunlar; ecg ara kablosu ve elektrotu , spo2 ara kablosu ve probu , nıbp hortum ve manşonu, sıcaklık probu ve ıbp kablo ve sarflarından oluşmaktadır, marka bağımsız bu ürünlerin desteğini sağlamaktayız. • Monitörlerin türü ve modeline bağlı modüller değişimler yapılabilmektedir, ecg,nıbp,spo2 gibi. • Monitörlerin fiziksel hasarların da değişebilen parçalar mevcuttur bunlar , kasa değişimleri, ekran değişimleri keypad ve dokunmatik cihazlarda touchpad , batarya , elektronik kart değişim ve onarım hizmetleri verebilmekteyiz.
Merkezi monitör sistemi nedir ?
• Merkezi monitör sistemi tüm hastaların kontrolünü tek bir merkez üzerinden kontrol ve takip edilmesini sağlayan sistemdir, • Bünyemiz de birçok farklı ürünün merkezi monitör sistemi altyapı hazırlanması ve kurulumu hizmeti verilmektedir.
Codan Argus 717V infüzyon pompası temel görevi, istenilen ilacı istenilen doz ve sürede hastaya infüze etmektir. Cihazın arayüzü tamamı ile Türkçe olup, kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Eski ve günümüzde tercih edilmeyen dosiflow yönteminin yerini olarak güvenli ve kontollü bir gönderim sağlamaktadır. Cihaz hastanelerde hasta katları, acil, ambulans, ameliyathane, onkoloji-kemoterapi ve bütün yoğun bakımlarda kullanılabilir. Tamamen set bağımsız olarak çalışan Argus 717V infüzyon pompası, uluslararası piyasada kabul görmüş bütün infüzyon pompa setleri ile çalışabilir.
Codan Argus 616S Incare ve 616S TCI olarak ayrılan 2 çeşit enjektör pompalarının temel görevi yine istenilen ilacı, istenilen doz ve sürede hastaya şırınga ile infüze etmektir. Cihazın arayüzü tamamı ile Türkçe olup, kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Incare modelimiz, temel olan bütün özelliklere sahip olup genel kullanım amaçlı bir enjektör pompasıdır. Cihaz hastanelerde hasta katları, acil, ambulans, ameliyathane ve bütün yoğun bakımlarda kullanılabilir. TCI(Target controlled infusion) yani hedef kontollü infzüyon özelliği olan enjektör pompamız ise anestezi uzmanlarına yönelik geliştirilmiş olup kullanılan anestezi ilaçlar için özel gönderim modları ve protokolleri mevcuttur.
DELTA TRADE COMPANY SERVICE’nin teknik servis stratejisi, orijinal yedek parçalar ile ve doğrudan üreticilerden eğitim almış mühendis ve teknikerler tarafından servis hizmetinin uygulanmasına dayanmaktadır.
Esnek marka yaklaşımımız, marka seçiminde nötr olduğumuz için bizi pazarda eşsiz kılmaktadır.
DELTA TRADE COMPANY SERVICE cihazların marka ve modelinden bağımsız olarak teknik destek sağlar.
KULLANIM AMACI VE YERİ
Kalbin ventriküler veya fibrasyon da olması durumunda , elektrik enerjisinin şok halinde verilmesini sağlayan cihaza Defibrilatör denir. Kalpteki VF/VT türü ritim bozuklukları tedavilerinde kullanılır.
HİZMET VERİLEN ALAN
Defibrilatör cihazlarında günlük kullanıcı ve 6 aylık servis bakımları mevcuttur günlük bakımlarında cihazların kullanım kitapçığında belirtilen testlerin alınması gerekmetedir, ve doğru dezenfektan kullanımıyla cihazları kaşık ve genel temizliği yapılmalıdır. 6 aylık servis bakımlarında yapılması gereken adımlar cihazın önceki bakım evraklarının kontrol edilmesi, cihazın parametre ölçümleri için kalibrasyon cihazıyla eşleştirilmesi, batarya enerji kontrolü , kaşıkların kablo ve hasta temas kısımlarının temizliği yapılmaktadır
BAKIM PERİYODU
Defibrilatörler de sp02 kablosu , internal kaşık , pediatrik kaşık ve yetişkin kaşık gibi aksesuarlardan oluşur, kaşık boyutu büyüdükçe hastaya aktarılan enerji de artar, bu kaşıklarda arızalar meydana gelmektedir, nedenleri arasında kabloların deforme olması ya da hastaya temas anında kullanılan jellerin doğru temizlenmemesi gibi sebepler, defibrilatörün bataryaları en önemli parçalarından birisidir, batarya değişimi yapılmaktadır, keypad ve bazı modellerde toucpad değişimleri yapılır. Fiziksel hasarlarda ekran değişimi , dış kasa değişimi ve elektronik kart onarım ve değişimleri yapılabilinmektedir.